Geschiedenis van de MCCDe in 1720 opgerichte Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) behoort tot de kleinere Nederlandse compagnieŽn uit de achttiende en negentiende eeuw en kreeg vooral bekendheid door de trans-Atlantische slavenhandel. De onderneming omvatte echter veel meer activiteiten. Naast slavenhandel bedreef de compagnie walvis- en kaapvaart en rustte zij schepen uit voor de Europese handel en de handelsvaart op West-Afrika en Amerika. Zelfs een kostbare Zuidzee-expeditie heeft zij georganiseerd. Na de opheffing van de grote handelscompagnieŽn VOC en WIC wist de MCC zich als enige te handhaven. Na 1800 richtte de MCC zich voornamelijk op scheepsbouw en werden op haar werven in opdracht van derden naast fregatten, barken en schoeners ook verscheidene stoomschepen gebouwd. De MCC is pas in 1889 geliquideerd. In Geschiedenis van de MCC worden alle facetten van deze unieke onderneming belicht.De bijna volledig bewaard gebleven bedrijfsadministratie van de Middelburgse Commercie Compagnie is opgenomen in de Memory of the World Register, de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO. Geschiedenis van de MCC is een standaardwerk over het bestaan van deze handelsorganisatie. Samen met Geschiedenis van de VOC en Geschiedenis van de WIC schetst dit boek een compleet beeld over het ontstaan van de Nederlandse koloniale geschiedenis.


Het eerste exemplaar van het boek werd op 13 juni 2014 aangeboden aan drs. J.M.M. (Han) Polman, commissaris van de koning in de provincie Zeeland. Deze gebeurtenis vond plaats tijdens het symposium over De Zeeuwse belangen in de slavenhandel, gehouden in de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg. Dit symposium was onderdeel van de herdenkingsactiviteiten: 200 jaar afschaffing Nederlandse slavenhandel.


Titel: Geschiedenis van de MCC; Opkomst, bloei en ondergang
Auteur: Ruud Paesie
Uitgeverij: Walburg Pers
Zutphen, 2014
ISBN 978.90.5730.931.1
Pagina’s: 208, rijk geïllustreerd in kleur, bronnen en literatuur, slotbeschouwing en register op persoons-, scheeps- en geografische namen. Formaat 22,3 x 28,6 cm, genaaid gebonden